انواع دورکاری چیست؟ معایب و مزایای آن

دورکاری یکی از روش­های مناسب برای کار کردن در عصر جدید است که می­تواند بهره­وری بالایی برای یک کسب و کار به همراه داشته باشد. با توجه به مزایای بالای این روش برای کارمندان و کارفرمایان، تقاضا برای این مدل کار روز به روز در حال افزایش است. در این مقاله با ما همراه باشید تا باهم نگاهی به انواع مختلف دورکاری و مزایا و معایب دورکاری آن بیندازیم. 

دورکاری چیست؟

دورکاری یا teleworking به معنی کار کردن در محلی به غیر از محل کار است که می­تواند خانه یا هر مکان دیگر باشد. در این سبک کار کردن نیازی به حضور فیزیکی در محل کار نیست و کارمند و کارفرما می­توانند از راه دور به وسیه اینترنت و یا تلفن با یکدیگر و با مشتریان در ارتباط باشند. در واقع دورکاری یکی از بهترین روش­ها برای کسب درآمد است که اگر فرد مدیریت زمان دورکاری را به صورت صحیح انجام دهد، دورکاری فرد را محدود نمی­کند و می­تواند از هرمکانی برای انجام کار خود و درامدزایی استفاده کند. در قسمت زیر به توضیحات مدل های مختلف دورکاری می پردازیم.


چند مورد از مشاغل دروکار

  • طراحی وب
  • توسعه سایت و نرم افزار
  • تولید محتوا و کپی رایتینگ
  • تدوین
  • گرافیک
  • طراحی رابط کاربری
  • آموزش آنلاین
  • حسابداری
  • مشاوره
  • آموزش و معامله ارز دیجیتال


پیشنهاد می شود در مورد تاثیر کرونا بر کسب و کارهای اینترنتی در ایران مطالعه کنید.

انواع مختلف دورکاری

1.دورکاری تمام وقت 

در این مدل کارمند تمام یا بخش اعظمی از وظایف خود را خارج از محل کار انجام می‌دهد که نام دیگر آن کار در خانه است. در واقع در این روش هیچ نیازی به حضور فیزیکی کارمند در محل کار نیست.

2.دورکاری پاره وقت 

در صورتی که دورکاری طبق برنامه هفتگی و به صورت چند روز در هفته باشد، پاره وقت نامیده می­شود. به عنوان مثال فرد سه روز در هفته باید در محل کار حاضر شود و باقی روزها را به صورت دورکاری و خارج از دفتر کار به انجام وظایف خویش بپردازد.

3.دورکاری موقعیتی 

گاهی برخی شرایط خاص مانند بروز بیماری کشنده در سطح جامعه، شرایط آب و هوایی و یا موقعیت­های خطرناک باعث می­شوند که فرد مجبور شود کارش را از راه دور انجام دهد چون نمی­تواند شرایط کار ایمن در دفتر کار خود داشته باشد. علاوه بر این موارد گاهی کارمند نیاز به تمرکز بالا برای انجام یک پروژه خاص دارد که در این صورت هم موقعیتی برای دور کاری او فراهم می­شود.

4.کار در منزل

دورکاری در منزل  یکی دیگر از مدل­های به این صورت است که فرد کارش را به علت شرایط ویژه ای چون نگهداری از فرزند و یا پدر و مادر فقط در خانه و برای یک کارفرما می­تواند انجام دهد. در این روش حتی نیازی نست که فرد به صورت کارمند رسمی و استخدامی باشد.

5.دورکاری فریلنسری یا مستقل

دورکاری فریلنسری ، فریلنسرها آزادکارانی هستند که سبک زندگی مستقل و دورکاری را تحت مهارت‌های اجرایی که دارند، انتخاب کرده‌اند. این مدل به دورکاری خانه ای شباهت بسیاری دارد اما تفاوت آن در این است که فرد به جای کار برای یک کارفرما برای افراد مختلفی کار می­کند.

6.دورکاری سیار

در این روش افراد به کمک فن آوری‌های جدید، به خصوص تجهیزات قابل حمل مانند لپ تاپ، موبایل، دستگاه فکس قابل حمل و … قادر هستند کار حرفه‌ای، مدیریتی و یا فنی را در همه مکان­ها و موقعیت‌های جغرافیایی مختلف انجام دهند.


در پروژه های دروکاری می توانید برای اعضای تیم خود حضور و غیاب بدون دستگاه داشته باشید تا ساعت کاری هر فرد به طور دقیق مشخص باشد. از دیگر امکانات مفید این برنامه حضور و غیاب با لوکیشن است. از نمونه های خارجی این نرم افزار هم می توان به quickbooks اشاره کرد.


مزایای دورکاری برای کارمندان و کارفرمایان

  • به کمک دورکاری از ایجاد وقفه در کار در محل دفاتر جلوگیری می­شود که در پی آن بهره­وری و اجرای پروژه­ها سریع ترو اتلاف وقت کمتر خواهد شد.
  • کارمندان به علت مشکلات ترافیکی دیر به محل کار نمی­رسند و کمتر در معرض ابتلا به بیماری­های فصلی از جمله آنفولانزا قرار می­گیرند.
  • خطر تصادف برای رسیدن به محل کارو از دست دادن بخشی از حقوق به علت تاخیر در حضور به موقع به طرز چشمگیری کاهش پیدا می­کند.
  • در هزینه­های مصرفی نظیر سوخت و تعمیر ماشین حمل و نقل شرکت برای کارمندان، اجاره پارکینگ، پذیرایی از کارمندان در محل کار و … صرفه جویی می­شود.
  • کارفرمایان در روند جذب کارمندان با مشکلات کمتری برای جذب افراد لایق روبه­رو می­شوند چون اکثر افراد به ویژه جوانان به دورکاری علاقه مند هستند. حتی می­تواند افرادی در رده سنی پایین و یا با مشکلات جسمانی را استخدام کنند.

معایب دورکاری برای کارمندان و کارفرمایان

  • کارفرمایان نمی­توانند نظارت مستقیم بر روند کار کارمندادن داشته باشند و تنها از طریق پروژه تکمیل شده توسط آن­ها می توانند از میزان کارایی آن­ها و تحویل به موقع وظایف محول شده آگاه شوند.
  • ممکن است شرکت از نظر مسائل امنیتی داده­های ذخیره شده در سیستم شخصی کارمندان با مشکل مواجه شود زیرا ممکن است که کارمندان دورکار برنامه مناسبی برای ذخیره اطلاعات و داده­های محرمانه شرکت در کامپیوتر شخصی خود نداشته باشند.
  • کارمندانی که در خانه به صورت دورکاری کار می کنند، نمی توانند میزان بهره وری خود را با آن دسته از کارمندانی که به صورت منظم در دفتر شرکت مشغول به کار هستند، مقایسه کنند. این موضوع می تواند نوعی ناامیدی در آن­ها ایجاد کند و رغبت آن­ها برای انجام صحیح وظایف­شان را کاهش دهد.

با گسترش بستر اینترنت در عصر جدید و امکان برقراری ارتباط بین افراد از راه دور، توجه به انواع دورکاری بیش از پیش قوت گرفته است. دورکاری یکی از بهترین سبک های درامد زایی است که افراد را به حضور فیزیکی در محل کار محدود نمی­کند. دورکاری دارای انواع مختلف تمام وقت، پاره وقت، موقعیتی، خانه ای، فریلنسری و سیار است که مزایایی چون افزایش بهره وری و صرفه جویی در هزینه­های مصرفی را برای کارفرمایان و کارمندان به همراه دارند. البته این سبک کاری می­تواند مشکلاتی از قبیل عدم نظارت مستقیم کارفرما و ایجاد احساس یاس در کارمندادن به علت عدم حضور در محل کار و ارتباط با سایر همکاران را در پی داشته باشد.

 

پیشنهاد می شود با استراتژی های یک فریلنسر موفق آشنا شوید.


افراد دورکار چگونه تایم خود را مدیریت کنند؟

کار کردن در خانه مزایای خاص خودش را دارد اما مدتی زمان می برد تا شما به این موضوع عادت کنید. زمانی که دور کار هستید، آزادی و انعطاف بیشتری دارید و می توانید ساعات کاری شناوری داشته باشید. اما گاهی اوقات ممکن است شما احساس سردرگمی کنید. نظم دادن به ساعات کاری و برنامه روزانه تان می تواند به شما کمک کند تا از کار در منزل دلزده نشوید و خوشحالی و سلامت روانی تان حفظ شود.

برای خود فضای کار مشخص داشته باشید

داشتن فضای کار مشخص به این معنی نیست که حتما در منزل دفتر کار داشته باشید. حتی شده یک میز یا یک قسمت از خانه را فقط برای کار در نظر بگیرید و بعد از اتمام کار وسایلتان را در آن قسمت جمع و جور کنید یا اگر اتاق اضافی مخصوص این کار دارید در اتاق را ببندید تا به صورت فیزیکی هم مرز مشخصی بین زندگی و کارتان وجود داشته باشد.

ساعات روتین روزانه خود را حفظ کنید

سعی کنید هر روز سر یه تایم مشخصی سر میز کار خود باشید و این ساعت را همیشه حفظ کنید. اینکه تایم کاری شما ساختار مشخص و رایج داشته باشید خیلی مهم است.

زمانتان را مدیریت کنید

کار کردن می تواند حواس پرتی های مختلفی برای شما داشته باشد. مثل برنامه ها و سریال های تلویزیونی، گرم صحبت شدن با اعضای خانواده، بیرون رفتن برای خرید و... . برای کم شدن حواس پرتی های خود بهتر است کار هایی که باید در طول روز انجام دهید را لیست کنید و به ترتیب اولویت آنها را انجام دهید و کار هایی که از همه مهم تر هستند را ابتدا انجام دهید.

اگر این تکنیک جواب گو نبود و از حواس پرتی های شما کم نکرد بهتر است از تایمر استفاده کنید. مثلا تایمر را روی 40 دقیقه بگذارید و در آن 40 دقیقه فقط تمرکزتان روی کار باشد سپس یک تایم استراحت به خود دهید و بعد از آن دوباره مشغول کار شوید.

ارتباط خود را با همکارانتان حفظ کنید

قطعا شما نیاز دارید با همکاران خود تعامل داشته باشید و خیلی از کار ها را با آن ها هماهنگ کنید. پس نیاز است به موقع پیام ها، ایمیل ها و تماس ها را پاسخ دهید. حتی می توانید از پلتفرم های مدیریت زمان و تسک ها استفاده کنید.

تلاش کنید تمرکزتان از بین نرود

وقتی شما در محیط کار رسمی کار نمیکنید احتمالا حس کار کردن کمتری دارید. به همین خاطر ممکن است مشغول چک کردن شبکه های اجتماعی، وب گردی و... شوید. این کار ها را در تایم استراحت خود انجام دهید و هنگام کار فقط تمرکزتان روی کار باشد، در غیر این صورت به مرور زمان بازدهی شما پایین می آید و ساعت کاری تان زیاد می شود و بهره وریتان کم می شود.

 

توصیه می شود با راه های موفقیت در کسب و کار های اینترنتی آشنا شوید.

برخی اوقات در محل متفاوتی کار کنید و از خانه خارج شوید

اگر همیشه در خانه کار کنید شاید از نظر روانی آرامشتان را از دست بدهید و اعصابتان بهم بریزد. به همین خاطر هر چند وقت یک بار بهتر است برای کار به مکانی متفاوت مثل کافه، کافی شاپ، پارک، کتابخانه و... بروید، هرچند که این مکان ها برای کار کردن مناسب نیستند اما برای تنوع و عوض شدن حال هوایتان بسیار مناسب است.

اگر هم کلا دوست ندارید در خانه کار کنید و سختتان است می توانید از فضا های اشتراکی استفاده کنید.


پیشنهاد می شود برای محاسبه دقیق دستمزد از سامانه محاسبه حقوق و دستمزد آنلاین استفاده کنید.