شروع یک کسب و کار جدید، همواره چالش های زیادی بهمراه دارد. اگر در ابتدای کارتان، این مقدمات را آماده کنید، بهتر می توانید از عهده این چالش ها برآیید. دانستن مراحل بیمه کردن کارمندان، یکی از مقدمات مهم، قبل از آغاز کار است.ما در این مقاله به شما مراحل بیمه کردن کارمندانتان را آموزش می دهیم.
طبق ماده ۱۴۸ قانون اساسی کار، همه ی کارفرمایان می بایست تمام کارکنان خود را بیمه کنند. در واقع هر کارمندی حق دارد از اولین روزی که به کار مشغول می شود، تحت پوشش بیمه قرار بگیرد. هر کارفرما بعد از راه اندازی کسب وکار خود حداکثر ۱۵ روز وقت دارد تمامی پرسنل خود را بیمه کند. البته پیش از آن کارفرمایان می بایست برای دریافت کد کارگاهی بیمه، به نزدیک ترین شعبه سازمان تامین اجتماعی بروند.
مراحل بیمه کردن کارمندان به شرح زیر است:
- دریافت کد کارگاهی بیمه
- نام نویسی تمام کارکنان
- تنظیم و ارسال لیست بیمه کارمندان
- پرداختن حق بیمه
- دریافت کردن کد کارگاهی بیمه
یکی از مراحل بیمه کردن کارمندان، دریافت کردن کد کارگاهی بیمه است. کد کارگاهی یک شماره ی ده رقمی است که به سازمان ها و کارگاه های تحتِ پوششِ بیمه اختصاص داده میشود. سه رقم اول این کد، شعبه بیمه را تعیین می کند. سه رقم بعدی نوع فعالیت کارگاه و چهار رقم آخر این شماره مربوط به شماره پرونده کارفرما می باشد.

مراحل دریافت کد کارگاهی به شرح زیر است.
همانطور که گفتیم، بعد از ثبت و تاسیس کسب و کارتان، نماینده شرکت باید کارکنان خودش را بیمه کند. ما دو نوع کارگاه داریم. کارگاه حقیقی و کارگاه حقوقی. هر کدام از آنها مدارک خاص خود را نیاز دارد.
مدارکی که کارفرمایان کارگاه های حقوقی نیاز دارند:
- نامه اعلام تاسیس شرکت
- روزنامه رسمی کشور که آگهی تاسیس شرکت درآن ذکر شده
- اساسنامه شرکت و سازمان
- تصویر سند مالکیت شرکت یا اجاره محل شرکت
- و همچنین مدارک مربوط به شروع فعالیت و ثبت شرکت بر حسب دادخواست ثبت و موافقت اصولی
شعبه بیمه تامین اجتماعی پس از دریافت مدارک و انجام کارهای اداری برای کسب و کار شما پرونده تشکیل می دهد. در انتها نیز با تخصیص دادن شماره کارگاه، مراحل را کتبی به شرکت اعلام خواهد کرد.
مدارک کارفرمایان حقیقی به صورت زیر است:
- جواز کسب صنفی دارای اعتبار (موقت یا دائم) یا اجازه ی کار از مراجع دارای صلاحیت
- پروانه ی ثبت یا بهره برداری
- اسناد مالکیت یا سند اجاره و یا صلح نامه کارگاه (عادی یا رسمی)
- تاییدیه اتحادیه یا مجمع امور صنفی مربوطه مبنی بر مدیریت و بهره برداری کارگاه

نکات دریافت کد کارگاهی
طبق قانون، کد کارگاهی شخص حقیقی با تغییر آدرس یا تغییر نوع فعالیت تغییر میکند. کارفرما در این دو حالت باید کد کارگاهی جدید را با طی مراحل گفته شده، دریافت کند.
کد کارگاهی شخص حقوقی تغییر نمیابد. این کد که در اولین شعبه دریافت کردید تا زمان انحلال شرکت ثابت می ماند.
کد دفاتر اسناد رسمی دادگستری مثل اشخاص حقوقی میباشد و در صورت جابجایی مکانی تغییر پیدا نمیکند.
حواستان باشد برای دریافت کردن کد کارگاهی به هیچ عنوان نباید بیش از یک بار درخواست بدهید. در صورت انجام، فرد در جمع کردن سوابق بیمه برای دوران بازنشستگی خود مشکلات عمده ای برایش پدید می آید.